feminitate, Practici feminine, Recomandări

Trezirea spiritului cu tehnici de meditație

Descoperim acum Meditatia cu un mare woaawww si credem ca suntem persoane evoluate spiritual, mult mai evoluate decat altii si dezvoltam o mandrie de prost gust 😛

Insa sa nu uitam in superioritatea noasta ca meditatia a fost practicata de alte popoare de mii de ani, si chiar de bunica noastra care tinandu-si rozalul in mana repeta rugaciunea Tatal Nostru. Meditatia a fost practicata in triburile africane in dansurile lor nebune cu spiritul, a fost practicata in Tibet in varf de munte, a fost practicata in chiliile calugarilor, si in picturile artistilor.

Nu e ceva ce noi inventam acum, si ii dam un alt nume, nu e ceva ce doar noi practicam si redescoperim.

Sunt multe cai care ne duc spre acelasi loc… Zic sa ne gasim smerenia si sa ne uitam in profunzimea acestei discipline si traditii….pentru ca intr-un ritual practicat de atatia mii de ani exista o inteligenta, exista o forta gata sa ne sustina in evolutia spirituala.

images (14)

Ce este meditatia?

In viata noastra ajungem sa ne identificam cu emotiile, job-urile, relatiile noastre. Credem ca suntem furia, credem ca suntem singuri se separati de intreg motiv pentru care suferim si traim in drame, devenim identificati cu jobul, suntem dependenti in relatii si viata devine o lupta si o greutate, fiind bulversati de tot ce se intampla in viata noastra.

Meditatia provinde din latinescul mediatum – a fi intre, a fi in mijlocul. Detalii AICI

Meditatia este o forma de constientizare a corpului fizic, psihic si spiritual cu ajutorul careia poti intra intr-o noua stare de constiinta, unde totul este lipsit de spatiu si timp, fiind in contact atunci cu esenta pura a sinelui tau.

Prin meditatie te poti relaxa si iti poti constientiza senzatiile din corp alaturi de observarea gandurilor fulgeratoare care uneori nu iti dau pace. Impreuna cu ajutorul unei respiratii corecte, gandurile tale devin un ocean linistit.O respiratie corecta inseamana un corp si o minte mai sanatoasa.

Respiratia regleaza nivelul de oxigen din corp. Cu cat creierul si celulele primesc mai mult oxigen, cu atat organismul este mai relaxat. Tesiunile si stresul dupa parcursul zilei sunt inlaturate cu aceste exercitii de respiratie controlata. De asemenea, atat sistemul circulator cat si imunitatea pot sa fie imbunatatite considerabil.

Meditatia este o practica care ne calmeaza mintea agitata si ne aduce in contact cu spiritul si intuitia noastra, ne aduce in mijlocul fiintei noastre.

Exista mai multe tehnici de meditatie menite sa ne ajute sa ne relaxam, sa generam in interior energia vietii (numita prana, qi, ki), sa dezvoltam compasiune, iubire, iertare, sa aduca persoana din minte (viitor sau trecut) in momentul prezent, in corp, in senzatii, in conectarea cu inima.

In traditiile buddhiste beneficiul major al meditatie este eliberarea mintii de atasamentele fata de lucruri, de persoane, de situatii de viata pe care nu le putem controla. Astfel meditatia ofera practicantului o stare de calm, de echilibru interior si acceptare a orice viata are sa-i ofere.

Elemente in meditatie

Intentie

Un moment de meditatie sau o tehnica de meditatie se recomanda sa aiba la baza o intentie, o directie. In timpul meditatiei generam energie care poate sa fie folosita si directionata in mod constient.

ex: „Dedic energia acestei meditatii vindecarii relatiei dintre mine si mama mea, vindecarii separarii.” sau

„Aceasta meditatie sa ma sustina in conectarea cu sursa de iubire infinita”

Dedic aceasta meditatie eliberarii de durere si suferinta

Respiratie conectata

In momentul in care suntem atenti la respiratia noastra, suntem prezenti in acest moment. Nu ai cum sa fii in capul si in gandurile tale si sa fii prezent in acelasi timp la respiratie.

Deci respiratia profunda, din abdomen este componenta de baza in meditatie. Respirand profund ajungem sa ne conectam cu emotiile si corpul noastru, sa ne mutam din minte in corp.

In viata noastra respiram destul de fals, superficial iar in meditatie respiratia profunda ne sustine sa ne conectam cu spiritul nostru fiind in acelasi timp impamantat in corpul nostru.

Starea de observator

In meditatie tindem sa atingem acea stare in care suntem obervatori la noi insine. Ne putem observa activitatea mentala, ganduri care ne trec prin cap cu detasare, fara sa incercam sa le oprim.

E momentul in care renuntam la lupta de a ne schimba si curiosi fiind lasam agitatia mentala pe fundal fara a o hrani. In acel moment nu mai suntem identificati cu mintea noastra si reusim sa ne conectam cu starea de gratie, de iubire, de unitate…sa ne simtim frumusetea spiritului.

” Mintea este sortită să ridice această întrebare, mai devreme sau mai târziu, pentru că mintea se teme foarte tare ca tu să nu devii un martor. De ce se teme mintea atât de mult ca tu să nu devii martor?- pentru că a deveni martor înseamnă moartea minții. Mintea este cea care face, ea vrea să facă lucruri, iar starea de martor este o stare de nonacțiune.

Mintea se teme că ”Dacă devii un martor, nu va mai fi nevoie de mine.” Și într-un fel mintea are dreptate…Odată ce martorul apare în tine, mintea trebuie să dispară, la fel ca atunci când aduci lumină în camera ta iar întunericul trebuie să dispară; este inevitabil. Mintea poate exista doar dacă tu rămâi adormit buștean, pentru că mintea este o stare de visare, iar visele pot exista doar în somn.

Devenind un martor, nu mai ești adormit, ești treaz. Devii conștiență – atât de limpede, ca cristalul, atât de tânără și proaspătă, atât de vitală și de potentă. Devii o flacără – intensă, arzând de la ambele capete…ca și cum, în acea stare de intensitate, de lumină, de conștiință, mintea moare, mintea se sinucide. De aceea, mintea se teme.” – ”Extras preluat de aici: http://oshojoy.ro/osho-a-fi-martor-sau-spectator/

Hrana pentru minte (repetarea unei simple mantre, respiratie haotica, miscari circulare repetitive, cantat, dans, etc)

In multe tehnici de meditatie, i se ofera momeala mintii pentru a o plictisi. In unele meditatii si traditii se repeta aceeasi mantra de zeci sau mii de ori, se respira haotic, se danseaza nebun, trebuie sa cersesti mancare, sau sa te uiti multe ore la un perete alb, miscari circulare repetitive. Toate acestea au rolul de a obosi mintea si a o face sa cedeze. Mintea se lupta si e speriata, personalitatea noastra crede ca va fi anihilata daca renunta la lupta.

Tocmai de aceea aceste tehnici repetitive creeaza o stare de transa, in care lupta e inlocuita de patrunderea intr-o stare de constiinta in care primesti mesaje, in care te conectezi la unitate, perfectiune si pace.

Lasa-te surprins de inteligenta spiritului tau si lasa sa fie orice apare

In timpul  meditatiei intram intr-o stare de transa in care suntem total constienti. E momentul in care ne lasam ghidati de sufletul nostru.

E posibil sa primim raspunsuri, sa ne amintim experiente trecute din viata prezenta sau trecuta, sa radem, sa plangem, sa stam in liniste, sa avem sentimentul ca am dormit, sa nu simtim nimic, sa ne luptam cu mintea.

Experimenteaza fara sa incerci sa intelegi (ca atunci ai fi din nou in minte), fara sa judeci, pentru ca fiecare data cand meditezi e diferit. Ramai conectat cu momentul prezent si lasa sa apara orice este nevoie.

Iar cand termini de meditat alege sa pastrezi tacerea, fara sa cauti intelesuri, fara sa impartasesti cu prietenii tai. Pastreaza pentru tine ceea ce ai trait pentru ca astfel energia crestere in interiorul tau.

images (2)

Tehnicile de meditatie sunt necesare la inceput pentru ca mintea are nevoie de un suport, de reguli, de sentimentul ca are de facut ceva, de desciplina. Tehnicile de meditatie sunt ca o poteca care te duce spre conectarea cu sufletul tau si cu alte stari de constiinta. Dupa ce ai invatat drumul, poteca nu mai e necesara, poti ajunge acolo si cu ochii inchisi.

Sunt necesare si atunci cand datorita stresului, muncii cu mintea, situatiilor prin care treci in viata ta, te-ai indepartat de tine si ai uitat poteca, pentru ca fie nu ai timp fie esti prea stresat.

Dupa ce ai cunoscut starea de conectare cu intregul, dupa ce ai cunoscut starea de dezidentificare cu emotiile, cu mintea nu mai ai nevoie de tehnici de meditatie. Orice poate deveni un moment de meditatie: o plimbare in parc, spalatul vaselor, o rugaciune, dansul, cantatul, pictatul, etc.

10675712_10152969685945586_3622605422957798791_n

Tehnici de meditatie pasive (masculine)

Aceste tehnici le intalnim in buddism, zen, yoga, etc si presupun dezvoltarea Starii de martor, de constienta, prin contemplare, tehnici de respiratie pranayama, solitudine, vipassana, izolare.

Sunt tehnici care necesita timp, un anumit tip de regim alimentar, practicarea in anumite pozitii care provoaca corpul, mintea. Sunt meditatii care au reguli fixe care trebuie urmarite si necesita o adevarata motivatie interioara.

Meditatia pasiva ne conduce spre smerenie, spre compasiune, spre pace interioara si acceptarea drumului pe care il avem, a darurilor pe care viata ni le ofera.

Tehnici de meditatie activa, (tehnici feminine)

Acest tehnici de meditatie sunt vii si ne aduc in contact cu emotiile noastre oricare ar fi aceastea. Pot fi intalnite in buddhism sub forma mantrelor, in taoism sub forma de tai chi sau qiqong, in hinduism sub forma ritualurilor si celebrarii, in shamanism sub forma dansurilor, in sufism sub forma invartitului sau a mantrelor zik, dansul excstatic, meditatiile active Osho, etc

Sunt tehnici de meditatie care imbratiseaza ceea ce este, care lasa viata sa se exprime prin corpul nostru, care ne ajuta sa exprimam emotii reprimate si sa ne conectam cu VIATA.

Acest meditatii active presupun a ne Misca corpul care e stagnant in majoritatea activitatiilor noastre. Atunci cand ne miscam corpul intram in contact cu emotiile noastre oricare ar fi acestea iar energia inncepe din nou sa cruga iar noi sa devenim legatura dintre pamant si cer dintre profan si sacru.

In meditatii active ne unim corpul Fizic cu cel emotional si cu  Spiritul si descoperim bucuria si futilitatea proceselor mentale.

Meditatiile active presupun a experiementa starea de constiinta, in mijlocul actiunii si sunt tehnici cu care nu multi sunt obisnuiti. Multi cred ca meditatia inseamna doar tehnicile masculine.

images (17)

Pentru a stii care sunt tehnicile care va trezesc si va conecteaza cu Unitatea va recomand sa incercati si experimentati  cat mai multe si diverse tehnici de meditatie.

Si sa continuati sa practicati acele tehnici care va fac sufletul si corpul plin de bucurie, energie, smerenie, conectare. Caci meditatia ne aduce in saptiul de joaca, de copilarie si neseriozitate.

* vad multe persoane care practica meditatia si care nu sunt fericite sau pline de viata. Le-as sugera sa incerce alta tehnica de meditatie.

Si dupa ce practici mai multe tehnici  de meditatie, renunta la forme, inchide ochii, respira si descopera legatura cu sursa, cu iubirea, starea de pace si liniste care a fost intotdeauna acolo.

E simplu! Simte! Respira! <3 <3

Cu drag de feminitate

Trimite-i unei prietene

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *