Inca mi se pare ciudat cum lucruri naturale precum sexul, nasterea si menstruatia sunt subiecte inca tabu, de care ne ferim sa vorbim.
Insa in procesul de trezire a Femeilor e nevoie sa impartasim informatia, instrumentele care pot sustine si alte femei in trezirea lor. Iar cand femeile se trezesc creste si grja fata de pamant, fata de mama Gaia.
Menstruatia e un proces normal, lunar pentru femei insa are multa rusine asociata, pe langa durere, discomfort, etc.
Insa menstruatia la nivel energetic este timpul din luna in care corpul femeii se curata, in care nivelul energetic este minim pentru activitati exterioare atentia fiind indreptata in interior. Este momentul de eliberare a vechiului si a experientelor din luna respectiva.
Industria de advertising a incercat sa convinga femeile ca menstruatia e ceva murdar de care trebuie sa scape cat mai repede. Ceva de care nu discutam. Daca te uiti la reclame vei vedea ca totul e foarte discret, ambalat in plastic, discret, mic, usor de ascuns ca si cum nimic nu s-ar intampla in viata ta.
Acum 5 ani am auzit informatii despre cupele menstruale ca si alternativa ecologica si practica la absorbante insa atunci mi se parea prea hippie informatia. 😀 Insa cand am decis sa ma mut in jungla tropicala am avut de cautat produse cat mai naturale pe care sa le iau cu mine si atunci am inceput sa citesc mai multe despre cupa menstruala si absorbantele reutilizabile. Iar acum mi-ar fi greu sa ma intorc la cele clasice din nou.
Ce este cupa Menstruala?
Cupa menstruala este o metoda inovatoare de igiena feminina ce inlocuieste clasicele tampoane sau absorbante si care ofera confort total, fara a cauza uscaciune, fara a fi nevoie de articole de rezerva, fara scurgeri, fara miros si fara ate sau aripioare neplacute la vedere.
Cupa menstruală este un dispozitiv medical din silicon sau latex, de forma unui clopoţel, ce se introduce în vagin în timpul menstruaţiei. Spre deosebire de tampoanele şi absorbantele clasice care absorb sângele menstrual, aceasta îl colectează.
Se foloseste precum un tampon, fiind plasata in vagin pentru a colecta fluxul menstrual. Spre deosebire de numeroase tampoane si absorbante, cupa menstruala nu contine fibre, inalbitori, parfumuri sau alte substante chimice daunatoare. Cupele menstruale nu au fost niciodata asociate cu Sindromul de Soc Toxic.
De ce sa folosesti cupa menstruala?
Inainte sa ti se faca scarba, sa te loveasca repulsia si sa ti se para super nasol sa trebuiasca sa iti introduci cupa in vagin, sa o extragi si sa o speli hai sa ne uitam la niste date concrete.
Nu ni se spune cat de mult ne afecteaza utilizarea tampoanelor si a absorbantelor si sa fim realiste este o INDUSTRIE uriasa!!!
Stiati ca aproape toate absorbantele sanitare si tampoanele sunt facute din fibre sintetice (vascoza inalbita), bumbac si plastic?
Stiai ca tampoanele iti pot cauza infectii vaginale si pot conduce la sindromul de soc toxic
Stiai ca tampoanele si absorbantele contin geluri pentru miros si pentru absorbtie care sunt foarte nesanatoase?
Stiai ca absorbantele si tampoanele iti afecteaza PH-ul corpului si ca absorb fluidile si bacteriile sanatoase, producand un vagin uscat?
Stiai ca Tampoanele si absorbantele sunt inalbite cu clor, ceea ce duce la producerea de dioxina, care este legata de cancerul de san, endometrioza, suprimarea sistemului imunitar si diverse afectiuni?
Stiai ca ingredientul numarul 1 din tampoane si absorbante este Vascoza dar pentru a produce vascoza sunt necesare cateva proceduri chimice care includ: sulfura de carbon, acid sulfuric, clor si soda caustica?
Stiai ca in absorbante si tampoane se foloseste azbest care te fac sa sangerezi mai mult in concluzie sa folosesti mai multe produse?
Stiai ca tampoanele si absorbantele sunt considerate produse medicale deci nu sunt considerate cu risc de ingerare….dar noi asta si facem, le punem inauntru.
Stiai ca si tampoanele si absorbantele care contin bumbac provin din culturi de bumbac tratare cu pesticide sau culturi de bumbac modificate genetic ca sa creasca mai repede si care au fost albit cu clor?
Cum crezi ca iti afecteaza toate acestea corpul si starea de sanatate?
Tampoanele si absorbantele sunt realizate din materiale cancerigene dar sunt prezentate ca fiind safe doar pentru ca vin in cantitati mici. Folosim pana la 15,000 de tampoane si absorbante…oare crezi ca nu te afecteaza?
Vaginul nostru este foarte sensibil si delicat avand un tesut care absoarbe produsele cu care intra in contact de aceea e foarte vulnerabil la orice substanta.
In termeni de economisire o femeie cheltuie in 10 ani in medie de 2,200 euro pe tampoane si absorbante. Folosind cupa menstruala faci o reducere foarte mare in buget iar de banii pe care ii cheltui lunar mai bine pune-i in pusculita si cumpara-ti o vacanta intr-o destinatie exotica.
Vorbind din perspectiva ecologica stiai ca 20 de miliarde de produse menstruale sfarsesc la groapa de gunoi anual? In medie, o femeie foloseste intre 11.ooo si 15,000 produse sanitare pentru menstruatie. Acestor produse le ia zeci de ani sa se descompuna si mult mai multi daca sunt invelite in plastic. Folosind cupa mentruala toate aceste reziduri nu se mai produc.
Ce beneficii aduce folosirea ei pe termen lung?
Te protejeaza
- elimina sansele de pete sau scurgeri daca este pozitionata corect in vagin
- se insereaza in vagin si ramane pliata perfect pe peretii vaginului
- iti asigura pana la 12 ore de protectie in functie de fluxul menstrual si in functie de marimea cupei
- se poate folosi oricand, chiar si noaptea pastrand pana la 30 ml
Este igienica si naturala
- nu interacționează în nici un fel cu organismul uman
- nu conține coloranți sau ftalați
- nu lasă în urmă fibre (ca absorbantele obișnuite)
- structura materialului este neaderentă, netedă, și previne multiplicarea bacteriilorcolecteaza fluxul menstrual si nu il absoarbe asa cum fac tampoanele
- te scapa de mirosul neplacut
- nu te irita interior sau exterior
- nu usuca peretii vaginului si nu lasa fibre reziduale
- cupa este produsa din silicon medical, latex sau cauciuc natural in functie de producator
- nu perturba flora vaginala si nu modifica PH-ul vaginului
- nu iti creeaza Sindromul de Soc Toxic, iritatii sau alergii
- nu provoaca rani pe col
Este ecologica si te ajuta sa economisesti
- este reutilizabila ceea ce inseamna ca trebuie spalata cu apa si sapun cu ph neutru pentru igiena intima dupa fiecare utilizare si dezinfectata prin fierbere dupa fiecare ciclu menstrual
- golirea cupei se face mai rar decat schimbarea unui tampon/absorbant
- o singura cupa se poate folosi pana la 10 ani
- scapi de grija cumpararii tampoanelor/absorbantelor
- poti inota, practica sporturi, merge la masaj, epilat, sauna, plaja
- cupa se curata dupa fiecare utilizare si se refoloseste timp de 10 ani
- salveaza natura de circa 11.000 de absorbante/tampoane nedegradabile de la fiecare femeie in cei aproximativ 38 de ani de menstruatie
- nu se simte inauntru si tot timpul te vei simti curata si protejata
Cupa menstruala este produsă din material de calitate superioară, și forma ei o face foarte confortabilă în timpul utilizării. E posobil la primele utilizari sa fii foarte constienta de prezenta ei insa dupa primele folosiri vei invata cum sa o pozitionezi corect. La inceput probabil va fi nevoie sa folosesti absorbante zilnice insa vei gasipozitia potrivita pentru a evita sangerarile.
Dacă nu ai experiență cu cupa menstruală, va trebui să deprinzi modul corect de utilizare. După cîteva încercări te vei deprinde.
Nu este nevoie sa va scoateti cupa menstruala inainte de a merge la toaleta.
Înainte de utilizare
Înainte de fiecare ciclu menstrual cupa se dezinfectează prin fierbere timp de minim 5 minute. Cupa trebuie să fie acoperită cu apă, altfel există riscul să se deterioreze. Nu tăia codița cupei înainte de întrebuințare. Codița servește la extragerea cupei, și după cîteva încercări vei ști care este lungimea optimă pentru tine. Ai grijă cînd ajustezi codița să nu tai și cupa.
Poziționarea cupei
Inainte de a plasa cupa spală-te pe mîini. Apoi, găsește-ți o poziție comfortabilă (de regulă cu unul sau ambii genunchi flexați) și pliază cupa. “C” este cea mai răspîndită variantă de pliere. Introdu cupa în vagin așa încît capătul ei să fie cam la 1 cm adîncime. După introducere cupa trebuie să se deschidă complet și să fie în contact cu pereții vaginali. Dacă nu merge din prima încercare, nu-ți fă probleme. Prinde codița și încearcă să rotești cupa. O altă variantă e să faci un tur în jurul cupei cu degetul.
Extragerea cupei
Intensitatea ciclului menstrual diferă pentru fiecare femeie. Deci nu există o regulă general valabilă pentru cît de des trebuie scoasă și golită cupa. O durată normală între goliri este cam între 4-8 ore. Dupa primul ciclu vei gasi care e intervalul potrivit pentru tine. Extragerea cupei se face în aceeași poziție ca și plasarea ei. Prinde codița sau partea de jos a cupei, presează ușor cupa ca să ușurezi extragerea și trage încet cupa afară. Pentru a ușura extragerea contractează-ți mușchii.
Golește cupa și spal-o, după care poți să o introduci la loc. Dacă o speli cu un detergent, folosește doar produse neutre aprobate pentru acest uz. Dacă nu ai acces la apă curentă (se mai întîmplă!) ia cu tine o sticluță cu apă. Sau, poți curăța cupa cu un șervețel, dar asigură-te că nu rămîn urme de hîrtie pe cupă.
Dacă vrei să îmbunătățești lubrifierea umezește cupa sau folosește un lubrifiant pe bază de apă. Dacă la primele utilizări se întîmplă să ai scăpări pe lîngă cupă înseamnă că nu este perfect contactul între cupă și pereții vaginului. E un lucru normal, care se remediază printr-o poziționare corectă a cupei.
Curățarea cupei
Îngrijirea cupei e ușoară. Se poate spăla cu apă curentă, șterge cu șervețel umed, etc.Pentru sterilizare, poți fierbe cupa timp de 5 min, cu grijă să nu atingă pereții vasului. Alternativ, poți folosi o soluție de cloramină (tablete sînt la farmacii).
Păstrează cupa curată, de preferință în ambalajul original, într-un loc uscat și aerisit. NU păstra cupa în materiale impermeabile ca pungile de nylon!
Ce alte optiuni exista?
Absorbantele reutilizabile din material textil care pot fi spalate si reutilizate. Sunt practice si se gasesc in mai multe variante, de zi, de noapte, mici, mari si diverse materiale
Se spala usor si se usuca repede, insa ai avea nevoie de vreo 5-6 bucati.
In curand disponibil si pe site
Cum poti comanda cupa Menstruala?
Exista 2 marimi disponibile in general. Marimea 1 pentru cele care nu au nascut pe cale naturala si sub 30 de ani si marimea 2 pentru cele peste 30 de ani. Marimea se alege si in functie de fluxul menstruatie, greutate.
Pe piata sunt mai multe optiuni si marci de cupe.
Eu va propun cupa menstruala Yuuki produsa in Germania de o calitate foarte buna, usor de folosit, pe care o puteti comanda direct pe email la contact@femeiatrezita.ro
Pret 110 ron. Marime S si M
Daca informatiile ti-au fost de folos te rog sa dai un share la articol si daca ai intrebari foloseste sectiunea comentarii 🙂
3 thoughts on “Ce mai e și cupa menstruală?”
Draga Lia, ma bucur tare mult ca ai scris despre cupa menstruala, eu o folosesc de 2 ani si chiar ma intrebam cum de stiu atat de putine femei de ea. mi-am luat o cupa femmecup de pe internet, sunt tare multumita de ea, dar as vrea sa am doua la indemana, asa ca mai caut pe net si poate revin la tine cu o comanda.
Pingback: Cum sa ai Orgasm(e) | Femeia Trezită
Pingback: Pericolul din tampoane si absorbante | Femeia Trezită