Guest post, Povești inspirante, Practici feminine

Practica cu oul de Jad – Eros înapoi în Psyche

– o scurtatură în interpretarea proprie prin Practica Oului de Jad

Ina Curic

jadeinhand

Legenda lui  Eros și Psyche este la fel de simbolică pentru unitatea primordială pe care am pierdut-o ca și povestea lui Adam și Eva.  Psyche il pierde pe Eros de soț din nesăbuința  prin care incalcă înțelegerea dintre ei și apoi are de parcurs un traseu cu munci simbolice pentru a-l regăsi.

Motivul (îndoială  în frumusețea lui) și procesul  (aprinde lampa pentru a-l vedea  separat de ea) prin care îl pierde sunt provocările pe care le are de  depășit  fiecare în inițierea întru feminitate care se cunoaște și iubește pe sine. Spre deosebire de Eva căreia povestea nu îi mai dă nici o șansă o dată izgonită din unitatea paradisiacă, Psyche știe că e posibil să îl câștige pe Eros înapoi. Încercările pe care le are ea de îndeplinit sunt sarcinile simbolice ale feminității de a manifesta la nivel practic, in interacțiunile umane, legătura cu arhetipul profund feminin subconstient.

Rămân la esență: ca în toate poveștile, este foarte ușor să ne păcălim, uitând – in goana după securitatea emoțională oferită din afară de un partener sau parteneră –  că e vorba în primul rând despre unitatea interioară.  Eros și Psyche sunt inseparabili in fiecare dintre noi și nu pot fi scoși cu adevărat afară. Pot fi insă reprimați cu succes și condiționați în expresia lor pentru a răspunde sistemului social de dominație bazată pe separație, comparație și ierarhie.

Logo ou jad

Știai că poveștile în care prințesa îl așteaptă pe prinț să o ia in căsătorie și să trăiască fericiți pănâ la adânci bătrânețe vorbesc de fapt de căsătoria interioară a aspectelor fragmentate de masculinitate și femininitate din interiorul nostru?

Fiecare dintre noi, femeie și bărbat, avem nevoie să parcurgem traseul simbolic de conectarea la forța profundă din interior, dincolo de orice teamă,  care poate trece peste orice provocare pentru a atinge unitatea interioară. Asta este singura fericire până la adânci bătrânețe care durează și de care fiecare e responsabil.

10450968_289328831256223_7988241327850732080_n

Apoi devine un bonus cu cine imparți fericirea asta, cu vreun prinț sau printesă din afară, care a trecut prin propriul proces de deconstruire și regăsire de sine.  Orice alte iluzii că fericirea este dată ce ce găsim in exteriorul nostru și că armonia până la adânci bătrâneți cu celălalt este posibilă fără să ne facem fiecare traseul spre unitatea interioară  conduc scurt și sigur spre nefericire.

Până rescriem poveștile sau măcar ne amintim de sensul lor mistic și mitic, ca să nu ne lăsăm păcălite în realitatea materială,  e suficient să ne reamintim realitatea că suntem ființe psiho-erotice, sufletul  nostru – psyche- fiind  inseparabil de iubirea erotică – eros.

unnamed

Ca femei, învățăm devreme că sexualitatea nu e  teritoriul nostru ci unul în care să ne abandonăm sau supunem alesului. Priceperea, atenția, iubirea lui e cea responsabilă de armonia, extazul și fericirea noastră sexuală.

Având in vedere capacitatea multi-orgasmică a femeii și posibilitatea activării întregului corp pentru extaz, trebuie să fi luat într-adevăr mii de ani de condiționare și practici restrictive sau abuzatoare pentru a ne îndepărta de esența noastră erotică.

Cine și cum se poate iubi un corp de femeie care nu se iubește, acceptă, respectă pe sine? Cu studii care arată că procentul fetelor și femeilor din categoria asta este de peste 85%, nu pare că stăm foarte bine.

Putem însă face ceva dacă ne trezim brusc și ne dăm seama că nu e în avantajul bunăstării noastre interioare să continuăm abdicarea de la propria putere de a crea realitatea exterioară.

Am putea “face” multe lucruri care țin de fapt a da prioritate ființei. De a echilibra acțiunea – multele liste de bifat zilnic – cu relaxare, reflecție, centrare in corp. O oră pe zi pentru inceput ar face minuni, sau chiar și mai puțin. O oră poate părea foarte mult pentru multe dintre noi care alergăm continuu intre responsabilități, serviciu, relații, copii. O oră în care să fim pur și simplu atente la senzațiile și plăcerile corpului, la respirația in liniște, la a observa ce se întâmplă în jur cu ochii jucăuși și curioși ai fetiței din fiecare.

Practica cu oul de jad este o scurtătură fantastică în direcția descoperirii propriei senzualități și a integrării erotismului – ca dimensiune aproape pierdută- înapoi în sufletul nostru.

Ca în orice realitate, abordarea și perpectiva contează insă enorm. Nu este vorba nici pe departe doar de accesorii externe, cum este și oul de jad de altfel, sau de tehnică. Practica de pregătire a drumului – cu învățăturile secrete ale Zeiței de Jad pe care Saida Desilets le dezvăluie- este pur și simplu superbă.

Este vorba în primul rând de a ne intoarce la conștiența că fiecare dintre noi este o ființă completă, de a ne acorda luxul ca timp și practica de a ne explora și cunoaște in mod intim corpul, plăcerile, senzațiile. Asta pentru a ști ce ne place, pentru a ști ce să cerem unui iubit și cum să-l ghidăm intr-o relație intimă care să ne ducă pe culmi.

Sunt recunoscătoare că am descoperit oul de jad și mai ales invățăturile secrete așa cum le dă mai departe Saida Desilets. (Cartea ei este tradusa in ROMANA si o poti comanda folosind codul Femeia Trezita)

După mulți ani de viață sexuală în care am cedat puterea celuilalt, în care am descoperit doar o minusculă parte din ce înseamnă senzualitate si sexualitate dusă pe culmile sufletului – pentru că nu eram eu destul de deschisă- am intrat pe o nouă cale fantastică ca potențial de a mă cunoaște pe mine și a integra nivelul următor atât singură cât și cu un iubit exterior.

Am inceput cu un ou de jad care a stat o vreme singur in cutia lui. Și avea dreptate să stea până când nu am pregătit terenul în conștiință pentru a mă conecta la mine, la respirație, la intelegerea circuitului energetic in corp, la aspectele feminine și masculine din mine care se cer echilibrate constant.

În rest, mult spațiu de joacă și ființare. Cum te poți atinge in feluri noi, in care nu ai fost atinsă vreodată? Cât de mult te poți juca cu tine și cu tot corpul tău de altfel, plin de zone erogene? Am citit o dată sceptică cum orgasmul prin simpla respirație este dreptul nostru din naștere. Și dacă nu avem asta, am fost jefuite de ceva esențial.

Ei bine, există cu adevărat potențial acolo când conectăm respirația la corp.

Deci, câte dintre noi ne conectăm la plăcere și senzualitate profundă prin simplul fapt că respirăm? Când ne facem timp să ne oprim viteza de 100km pe oră din gând pentru a inspira profund:o)

Asta e trezirea de care vorbești și tu Lia, nu? Una dintre multele fațete ale trezirii zilnice pe care e important să o facem după ce ne ridicăm din pat. Mă bucur că ai adus in dar reflecțiile și practicile cu care lucrezi despre femeia trezită și in România.

Am fost în lacrimi prima oară că l-am adus pe Eros conștient din mine înapoi în brațele mele de Psyche.

jade egg

Rar un orgasm ajutat de altul a ajuns până la dimensiunea asta a ființei. Și până când nu-l cunosc și integrez pe Eros din mine mai bine, nici nu mă grăbesc să caut un iubit in afară, prin care să uit iar de adevărul fantastic din mine. E frumos să te joci cu altul, oricine, dar nu cu prețul uitării adevărului din tine. Sigur, dacă se poate și-și în același timp, cu atât mai bine. Unele părți din călătorie însă cer solitudine.

Invitație deschisă la joacă, deci! Femeii care se trezește zilnic in tine.

Vizitează Magazinul si descopera care Piatră ți se potrivește.

ft99127

Articol scris de Ina Curic

ina portret mic 2Am prins un fir feminist de cercetare și activism  pe problematica echității dintre femei și bărbați din 1999. Experiențe de lucru diverse pe patru continente in domeniul genului și al transformatii conflictelor m-au condus constant spre legătura dintre interior și exterior, și spre necesitatea lucrului personal- spiritual și emotional ca baza esențială pentru orice activitate in social.

Momentan explorez jocul parteneriatului dinspre interior – prin dans, artă, teatru – intre energiile polare ale masculinității și feminității care se află în fiecare dintre noi și în tot ce există.

În funcție de fazele lunii, ne răsfățăm lunar la Oradea într-un un cerc de femei, explorând teme legate de feminitate și suroritate.

 

 

Trimite-i unei prietene

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *