Shakti's energy

Care este cea mai mare nevoie a femeii din zilele noastre?

Osho a fost întrebat

Din cauză că femeia a fost dominată, torturată și redusă la o neentitate, a devenit urâtă. Ori de câte ori natura voastră nu are voie să meargă în funcție de nevoile sale interioare, devine acră, devine otrăvită; devine paralizată, pervertită. Femeia pe care o găsești pe lume nu este o femeie adevărată, pentru că a fost coruptă de secole.

Iar atunci când femeia este coruptă, bărbatul nu poate rămâne nici firesc, pentru că, pentru că tot femeia naște bărbatul. Dacă nu este naturală, copiii ei nu vor fi naturali. În cazul în care nu este naturală – va afecta prin educația ei copilul, bărbatul sau femeia viitoare – acei copii vor fi în mod natural afectați de mamă.

Femeia cu siguranță are nevoie de o mare eliberare, dar ceea ce se întâmplă în numele eliberării este o prostie. Este imitație, nu este eliberare.

Sunt multe femei care s-au aflat în mișcarea Eliberării, în tot ce numim Feminism și când vin pentru prima dată în ashram sunt foarte agresive. Și pot înțelege agresivitatea lor: secole și secole de dominație le-au făcut violente. Este o simplă răzbunare. Au devenit nebune și nimeni altcineva nu este responsabil decât Bărbatul. Dar încet încet, se înmoaie, devin grațioase; agresivitatea lor dispare. Ele devin, pentru prima dată, feminine.

O eliberare reală, o trezire a Femeii o va face pe femeie sa fie femeie și nu o imitație a bărbatului.

Chiar acum asta se întâmplă: femeile încearcă să fie la fel ca bărbații. Dacă bărbații fumează țigări, atunci femeia trebuie să fumeze țigări. Dacă poartă pantaloni, atunci femeia trebuie să poarte pantaloni. Dacă fac un anumit lucru, atunci femeia trebuie să facă asta. Ea devine doar un bărbat de rang secund.

Aceasta nu este eliberare, aceasta este o sclavie mult mai profundă – mult mai adâncă pentru că prima sclavie a fost impusă de oameni; această a doua sclavie este mai profundă, deoarece este creată de femeile în sine. Și când altcineva îți impune o sclavie, poți să te revolți împotriva ei, dar dacă îți impui o sclavie pe tine în numele eliberarii, nu există nici o posibilitate de rebeliune.

Mi-aș dori ca femeia să devină cu adevărat femeie, pentru că depind atât de multe lucruri de ea. Ea este mult mai importantă decât bărbatul, pentru că poartă în pântece atât femeia, cât și bărbatul, iar îi crește, educă pe amândoi; ea îi hrănește pe amândoi. Dacă este otrăvit, atunci laptele ei este otrăvit, atunci modalitățile ei de a crește copiii sunt otrăvite.

Dacă femeia nu este liberă să fie cu adevărat femeie, bărbatul nu va fi niciodată liber să fie cu adevărat bărbat. Trezirea femeii este o necesitate pentru libertatea bărbatului; este mai fundamentală decât libertatea bărbatului.

Și dacă femeia este sclavă – așa cum a fost de secole – va face sclav și din bărbat bărbat, în moduri foarte subtile; căile ei sunt subtile. Ea nu va lupta cu tine direct, lupta ei va fi indirectă, va fi feminină. Ea va plânge și se va jeli. Ea nu te va lovi, se va lovi de ea însăși, și prin lovirea ei înșăși, prin plâns și dramă te va domina.

Chiar și cel mai puternic Bărbat va fi pus jos de o femeie. O femeie foarte subțire, slabă, poate domina un bărbat foarte puternic. Aceste tehnici feminine subtilele sunt folosite de secole de către femei. Femeia le folosește de secole, dar într-un context familial.

Femeia are nevoie de libertate totală pentru a putea da și libertate bărbatului.

Acesta este unul dintre elementele de bază care trebuie amintit: dacă vei face pe cineva sclav, în cele din urmă, vei fi redus la sclavie; nu poți rămâne liber. Dacă doriți să rămâneți liberi, dați libertate altora; asta este singura cale de a fi liber.

Osho
Cartea despre femei, Capitolul 3

Trimite-i unei prietene

1 thought on “Care este cea mai mare nevoie a femeii din zilele noastre?”

  1. Pingback: Care este cea mai mare nevoie a femeii din zilele noastre? – Femeia Trezită – Site Title

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *